Bambi is crossmediaal!

Standaard

Wie kent het oude, klassieke sprookje Bambi niet? Het ontroerende kinderverhaal over het leven van een hertje in het bos, die heel wat te voortduren krijgt.  Maar heb je er ooit wel eens bij nagedacht hoe geniaal deze eigenlijk is? Bambi is namelijk crossmediaal. Wat ik hier precies mee bedoel leg ik je in deze blogpost uit.

Misschien denk je nu, hoe zit dat dan? Ik zal allereerst de termen uitleggen om meer duidelijkheid te scheppen. Er zijn drie belangrijke termen, crossmedia, multimedia en transmedia, allen verspreiden ze verhalen over diverse platforms, maar elk heeft een andere eigenschap. Crossmedia houdt namelijk in dat de content niet identiek gekopieerd wordt. Het gaat over één verhaal, in dit geval dus Bambi, dat wordt gecommuniceerd via meerdere platforms, maar elk op haar eigen wijze. Multimedia heeft als eigenschap dat de content één op één overgenomen wordt en bij transmedia gaat het nog een stap verder, de verschillende verhalen versterken elkaar, het wordt meer uitgebreid en verspreid over diverse kanalen.

Om weer even terug te komen bij Bambi, deze is dus crossmediaal. Het verhaal van Bambi werd in een boekvorm uitgebracht, dit is het hoofdmedium, enige tijd later werd het boek verfilmd. Hier spreek je dus van multimedia, het verhaal wordt één op één gekopieerd. Het boek en de film zijn zo goed als identiek. Wat betreft de transmedia bij Bambi, is dat er na het boek en de film ook diverse spellen op internet zijn verschenen, dit vertelt niet hetzelfde verhaal, maar versterkt de content wel. Bij transmedia is de kans groter dat de doelgroep er meer betrokken bij raakt, ze kunnen namelijk een eigen verhaal/content creëren.

Bambi is natuurlijk een klein voorbeeld van een crossmediaal concept, maar er zijn er natuurlijk velen. Waar ik dan wel benieuwd naar ben, welke voorbeeld heb jij als het gaat om een crossmediaal concept?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s