Crossmediale Conceptvormen

Standaard

Hallo allemaal! Ik ga jullie in de komende blogpost uitleggen wat de 3 belangrijkste crossmediale conceptvormen zijn aan de hand van een voorbeeld. Namelijk; Multimediaal, Crossmediaal en Transmediaal. Het is best makkelijk te begrijpen als je het eenmaal snapt dus laten we beginnen.

Laten we het eerst maar eens over Multimediaal hebben. Multimediaal wil zeggen dat de inhoud van het concept per medium niet verschild. Dit betekend dat of je nu een website of een boek of een televisie programma hebt, de inhoud veranderd niet. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de Van Dale woordenboekenreeks. Want hoewel de woordenboekenreeks op zowel print, en Digitaal (Cd, App en Website) te verkrijgen valt, is de inhoud hetzelfde. Er staan niet meer of minder woorden op verschillende media van dit concept.

Naast Multimediaal bestaat er ook Crossmediaal. Crossmediaal betekend dat de verschillende media elkaar aanvullen op de punten waar het ene medium minder goed in is dan het ander. Denk bijvoorbeeld aan een poster (print) die met een QR-Code naar het web (Digitaal) wordt gelinkt waar weer trailers te zien zijn voor een film. Een voorbeeld hiervan is de The Avengers Film. Toen deze film uit kwam zag je overal posters en reclames voor de film. De posters hadden een verwijzing naar het web. Ook waren er apps te krijgen en waren er comics die de film hypete. Dit alles stond onder de tentstok, de film zelf met haar trailer. Alles was aan elkaar gelinkt om de verschillende media te versterken waar ze minder goed in waren.

Als laatste is er nog Transmediaal. Dit is wanneer de verschillende media ieder een verschillend afgerond verhaal vertellen, maar als je de andere media ook volgt je een verrijking van die wereld krijgt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Star Wars serie. Er zijn films met een overlopend verhaal, maar daarbuiten worden ook veel games ontwikkeld, cd’s uitgebracht en comics gemaakt. Dit alles is niet direct in verband maar zorgt wel voor een rijkere wereld van het Star Wars universum.

Nu weten jullie wat de 3 crossmediale conceptvormen zijn en wat deze betekenen!
Ik hoop dat jullie het duidelijk vonden, en dat jullie dit nu wat beter begrijpen.

Thomas Wagteveld

http://sparksheet.com/marvels-the-avengers-hulk-smashes-the-box-office/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s