Kris Kras Crossmediaal!

Standaard

Media, media, media en nog eens media! In 2014 lijken we niet meer zonder te kunnen. En wanneer je er in verdiept, blijken er ook nog een allemaal verschillende termen te zijn voor deze manier van communicatie. In dit blog ga ik het hebben over crossmedia, multimedia en trans-media. Maak je borst maar nat!

Laten we rustig beginnen bij crossmedia. Bij deze conceptvorm vullen de media elkaar aan. Laten we er eens een mooi voorbeeld bij pakken. De prachtige paragnosten en mediums van de commerciële zenders zijn hier een goed voorbeeld van. Naast de pakkende teksten, kaarten en sfeer makende kaarsjes zijn zij helemaal niets waard zonder telefoon. Zij hebben als hoofdmedium de televisie, maar wanneer er niemand aan de telefoon gaat hangen kunnen zij ook geen uitzending laten plaats vinden. Deze media vullen elkaar aan, of terwijl dit programma is cross mediaal.

Oke, op naar nummer 2, multimedia. Eigenlijk is dat de makkelijkste van allemaal. Bij multimedia wordt via ieder medium dezelfde boodschap verteld. Denk hierbij aan onze vliegende vriend Harry Potter. Wat er in de boeken wordt verteld word op dezelfde manier verfilmd. Vrij simpel toch?

En dan zijn we nu aangekomen bij trans-media. Klinkt interessant he? Dat is het eigenlijk ook best wel! Bij trans-media wordt een verhaallijn op geknipt in stukjes en verspreid over media. Belangrijk om te melden dat al deze stukjes verhaallijn wel allemaal zijn afgerond. Laten we de serie Zoop erbij pakken, je weet wel, die leuke serie in de dierentuin toen we allemaal nog kleine schooiers waren. Naast die geweldige uitzendingen bekijken kon je ook na afloop een verschrikkelijke spannende game spelen op internet. Dit was of een heel apart en afgerond avontuur van de Zoop-rangers of het vertelde je alvast meer over de volgende uitzending. Ook kwamen er later boeken uit, ieder personage die in Zoop speelde had een eigen boekje. Hierin vertelde zij een eigen verhaal, los van de serie op tv!

Hoewel het allemaal erg op het lijkt hoop ik dat het duidelijk is dat dit niet het geval is. Bij crossmediale conceptvorming hebben de media elkaar nodig om elkaar aan te vullen. Bij multimedia gaat het om een en hetzelfde verhaal die via verschillende kanalen wordt verteld. Weer anders is trans-media waar gebruik wordt gemaakt van een serie, boek of film als basis, hierop gebaseerd worden bijvoorbeeld games gecreëerd met een afgerond verhaal.

Ooit er al eens over nagedacht hoe saai het zou zijn zonder deze verschillende crossmediale conceptvormingen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s