Multimediale-, crossmediale- en transmediale concepten.

Standaard

In deze blog ga ik aan jullie uitleggen wat multimediale-, crossmediale- en transmediale concepten inhouden. Ik zal de begrippen aan de hand van een aantal voorbeelden uitleggen, zodat je een beter beeld krijgt van de situatie.

Multimediaal concept
Een multimediaal concept houdt in dat exact hetzelfde verhaal door verschillende vormen van media wordt verspreid. Soms wordt het verhaal een beetje aangepast voor het medium. In het voorbeeld hieronder zal ik uitleggen waarom een verhaal soms aangepast wordt.
Een voorbeeld van een multimediaal concept is bijvoorbeeld een verfilming van populaire boeken zoals The Fault In Our Stars en Harry Potter. Boeken zijn vaak heel erg uitgebreid en bij een film is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. Voor een film worden dan de belangrijkste delen uit het boek gesorteerd en de gebeurtenissen die niet relevant zijn worden weggelaten. Het multimediale concept wordt hier toegepast doordat het verhaal een boek- en een filmversie heeft en de filmversie kan op TV verschijnen maar ook op DVD worden uitgebracht. Tevens kan er van het boek een digitale versie op een E-reader verschijnen.

Crossmediaal concept
Een crossmediaal concept houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende media, maar in tegenstelling tot het multimediale– en transmediale concept vullen bij crossmediale concepten de verschillende vormen van media elkaar aan.
Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld Expeditie Robinson. Dit programma wordt uitgezonden op TV. Ze hebben echter ook een website waar verschillende soorten van informatie kunnen worden gevonden. Daarnaast hebben ze een quiz geïntegreerd en kun je gemiste afleveringen terug kijken.

Transmediaal concept
Een transmediaal concept houdt in dat de verschillende vormen media die worden gebruikt onafhankelijk zijn van elkaar. Ze hebben elkaar niet nodig en kunnen zonder elkaar prima overeind blijven staan.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het spel Resident Evil. Het eerste spel is ontwikkeld in 1996. In de loop der jaren zijn er nog verscheidene titels aan toegevoegd. Na het succes van de spellen hebben de ontwikkelaars ervoor gekozen om de serie te verfilmen. Het verhaal van de films wijkt echter af van het verhaal van de spellen en daardoor hoef je bijvoorbeeld niet de spellen te spelen om vervolgens de film te kunnen begrijpen. Ze hebben beide een eigen verhaal en zijn dus onafhankelijk van elkaar.

Bedrijven hoeven zich echter niet vast te houden aan één concept. Vaak worden deze concepten samengevoegd en aangepast naar de wensen van de bedrijven. Ik hoop dat met behulp van mijn blog voor jou duidelijk is geworden wat deze drie conceptvormen inhouden. Kan jij nu ook een aantal voorbeelden opnoemen bij de verschillende concepten? Ik hoop dat je plezier hebt gehad met het lezen en ik hoop je snel terug te zien!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s