Mediaal is het eindwoord

Standaard

Multimediaal, cross mediaal en trans mediaal wat is het nou eigenlijk allemaal? Het lijkt op elkaar, het klinkt hetzelfde maar niets is minder waar!

Multimedia is dat met verschillende media het zelfde verhaal vertelt wordt. Deze media zijn verdeeld in aparte delen die niets met elkaar te maken hebben, zij beschikken alleen over dezelfde verhaallijn of boodschap. Ja en dan? Je snapt er nu waarschijnlijk nog steeds geen snars van daarom ga ik ook even een voorbeeldje noemen.
Ik neem aan dat je het wel kent, de Hungergames. De Hungergames is een boek, een e-book maar ook een film. Er verandert niks aan het verhaal maar het medium verandert. Het overschakelen van het boek naar het e-book verrijkt de ervaring niet, het voegt niets toe.

Trans mediaal daarentegen verrijkt juist wel de ervaring. Trans mediaal houdt namelijk in dat als je overschakelt naar een ander medium je ervaring verrijkt wordt. Elk medium vertelt zijn eigen verhaal maar elk verhaal is wel een afgerond verhaal. Word je al duizelig?
Vroeger, een aantal jaartjes geleden, hadden we een serie Het huis Anubis op Nickelodeon. Daarbij kon je oh zo heerlijk naar de show kijken en daarna ook nog een spelletje online spelen. Dan kreeg je allerlei raadsels naar je toegeslingerd en mocht jij die leuk gaan oplossen. Het verrijkte je ervaring van de show.

Ohja, cross mediaal is er ook nog maar geen zorgen want dit is de laatste! Crossmedia vult de tekortkoming van een ander medium op. Dan wordt er informatie over verschillende mediums verspreid, ze vullen elkaar op. Ooit wel eens een QR code gezien? Met je telefoon kan je die scannen en word je doorverwezen naar een website of een filmpje. De poster kan je geen filmpje of website laten zien hooguit een plaatje uit het filmpje. Dus als je bijvoorbeeld een film poster hebt dan kan je via die QR code naar de trailer. Zo vult de film de tekortkoming van de poster op. De poster bereikt veel mensen en de film vult het aan.

Nou weer veel te veel geleerd vandaag mijn brein staat op springen. Hoe kom jij multimedia, transmedia of crossmedia in het dagelijks leven tegen? Laat het mij weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s