Cross, trans of multimediaal?

Standaard

De eerste blog van het eerste blok theory cross media. Deze eerste blogpost gaat over Crossmedia, Transmedia en Multimedia. In deze tijd van 2014 is dit enorm belangrijk! We kunnen tegenwoordig niet meer zonder media. Maar wat houden deze termen nou eigenlijk in? Ik ga ze allemaal uitleggen met een voorbeeld zodat het duidelijker word!

Multimedia

Laten we beginnen met de eerste! Wanneer spreken we over multimediaal? We spreken over multimediaal wanneer hetzelfde verhaal of dezelfde boodschap over verschillende media wordt verteld. Een voorbeeld hiervan is dat bijvoorbeeld Flikken Maastricht je kunt zien op TV. Maar je kunt het ook kopen op DVD. Een ander voorbeeld is het boek Fault in our Stars. Dit boek is verfilmd. Het kan een klein beetje veranderd zijn maar het is en blijft hetzelfde verhaal.

Crossmedia

Nu we bekend zijn met de eerste term gaan we door naar het tweede onderwerp! Het tweede onderwerp waar ik iets over ga vertellen is Crossmedia. Wanneer spreken we nou over crossmediaal? We spreken over crossmediaal wanneer een verhaal of boodschap elkaar aanvullen. Ze vullen elkaar aan doordat de boodschap wordt verspreid over verschillende platformen. Als er een tekortkoming is kan die aangevuld worden. Ik zal dit duidelijker maken door een voorbeeld.

Een televisieprogramma is niet interactief. Interactief betekent dat mensen op elkaar kunnen reageren. Maar bij een televisie programma kan dit niet. Een programma kan dan via een andere medium zorgen voor wel interactiviteit. Nu gaan verschillende media’s elkaar aanvullen. Het televisie programma kan bijvoorbeeld verwijzen naar een website waar ze kunnen reageren of mee kunnen doen. Neem nou expeditie robinson. Als je naar de site gaat kan je met een quiz raden wat er de volgende keer gebeurd en maak je kans op een roadtrip.

Dus omdat Expeditie Robinson op TV geen interactiviteit heeft hebben ze een site waardoor ze toch met de kijkers kunnen communiceren.

Transmediaal

Laten we doorgaan naar de laatste. Het laatste onderwerp is Transmediaal. Bij transmediaal spreken we van dat ieder medium een eigen verhaal verteld. Ieder verhaal start met een begin, een verhaal en dan het slot. Je kunt overstappen naar een ander platform op jou beleving te vergroten maar als je dit niet doet is er niks aan de hand want je hebt toch het hele verhaal meegekregen. Laten we denken aan het Huis Anubis wat vele keken. Je kon de serie kijken op tv maar er zijn ook games. Hierdoor kon je helpen met zoeken. Daardoor beleef je het verhaal op een hele andere manier en vergroot je jouw beleving.

Ik hoop dat het duidelijk is geworden dat Multi, Cross en Trans mediaal op elkaar lijken maar duidelijke verschillen hebben.
See you next time!

Tess Luijckx

Advertenties