Contentrelaties

Standaard

Om heel eerlijk te zijn snapte ik er in het begin zelf ook geen ene donder van, dus ik hoop dat ik het wel goed kan overbrengen.
In deze blog ga ik jullie proberen uit te leggen wat het verschil is tussen indexicale, iconische en symbolische contentrelaties.

Indexicale contentrelatie (crossmediaal)
Bij indexicale contentrelaties wijst het ene medium je door naar het andere medium een goed voorbeeld vind ik zelf 3fm. Zij zijn actief op veel verschillende medium, maar laten we voor het gemak de radio en de website als voorbeeld gebruiken. Op de radio krijg je alle informatie mee over 3fm, maar wanneer je mee wilt doen aan een bepaalde prijsvraag dan word je doorgestuurd naar de website van 3FM. De radio en de website hebben dan een indexicale contentrelatie omdat op de radio naar de website verwezen wordt.

iconische contentrelatie (multimediaal)
Bij iconische contentrelaties word dezelfde informatie verspreid via verschillende medium, er worden dus meerdere kanalen gebruikt om dezelfde boodschap op het publiek over te brengen.
Als we nou ook hier 3FM weer als voorbeeld nemen, op de mobiele applicatie staat dezelfde informatie als op de website alleen dan in het klein. Dus hier worden verschillende medium gebruikt voor dezelfde informatie.

symbolische contentrelatie (transmediaal)
Bij symbolische contentrelaties heeft de consument vertrouwen gekregen in een merk of waar het merk voor staat, dit omdat je bekend bent (geworden) met het product.
Bijvoorbeeld bij Red Bull, je kan Red Bull uiteraard gewoon als drankje kopen, maar inmiddels is het veel meer dan dat geweorden het is nu namelijk de hele sportbeleving eromheen, Redd Bull organiseert evenementen en maakt veel reclame.

Hopelijk heb ik het goed uitgelegd en snappen jullie het nu beter dan ik zelf! Heb je wel eens bij jezelf bedacht dat jij eigenlijk ook  (onbewust) gebruik maakt van deze content vormen?

Marjan Tjaarda, CMD student aan de HU.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s