Cross, multi of toch trans?

Standaard

De opening! Mijn eerste blogpost! Ik ga jullie vertellen over de 3 verschillende conceptvormen. Om te beginnen vertel ik jullie welke drie conceptvormen ik ga belichten; multimediaal, transmediaal en crossmediaal, en wat nou het verschil is. Later in mijn blogpost geef ik bij alle drie een voorbeeld om jullie beeld nog duidelijker te maken.

Om te beginnen; multimediaal, wat is dat precies? De zelfde boodschap, hetzelfde verhaal maar door verschillende media verspreid. Dit verhaal kan een beetje aangepast zijn aan het medium, maar de boodschap blijft het zelfde. De medium zijn dus vergelijkend met elkaar. En transmediaal, wat houdt dat dan precies in? Verschillende medium die allemaal iets bijdragen aan een verhaal of boodschap. De verschillende medium hebben allemaal een eigen verhaallijn met begin en eind, waardoor jouw beleving wordt verrijkt. En als laatste; crossmediaal! Hierbij wordt een verhaal met verschillende medium verspreid. Een medium vult de tekortkomingen van een ander medium aan, de medium verwijzen naar elkaar.

Game of thrones, wereldwijd een van de populairste series. En ontzettend multimediaal! Wist je dat Game of thrones begon met een serie boeken? Geschreven door de Amerikaanse schrijven George R.R. Martin? En nu is er een serie van, met maar liefst 4 seizoenen en het eind is nog niet inzicht! Waarom is dit dan multimediaal? heel simpel, de boeken vertellen het zelfde verhaal als dat verfilmd wordt in de serie.

En dan Spongebob Squerepants, het gele sponsje van Nickelodeon. Wie kent hem niet? Spongebob is transmediaal te noemen. Waarom? Denk aan het TV-programma, maar ook aan de games, speelgoed en app’s die er zijn. Laat je een van deze platformen weg? geen probleem, je mist niks want elk medium heeft zijn eigen verhaal.

Ken je die reclames waarin er gezegd wordt: “Ga naar de website of download de app.” of “Bel naar…” Dit is crossmediaal. De TV heeft een heel groot bereik, maar is heel slecht in interactiviteit. Ze verwijzen je door naar de website, de app of ze laten je gebruik maken van de telefoon, deze medium vullen de tekortkomingen van de televisie op.

Hebben jullie zelf nog voorbeelden voor deze verschillende conceptvormen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s