Ik wil een contentrelatie

Standaard

Iconisch, indexicaal, symbolisch. Huh wat? Jeanne waar heb jij het over? Lieve mensen, dit zijn contentrelaties. Hier gaat mijn tweede blogpost over! De contentrelaties staan in verband met de 3 conceptvormen (multi- cross- en transmediaal) die ik in mijn vorige blogpost besproken heb. Contentrelaties gaat over hoe de inhoud van verschillende media zich tot elkaar verhoudt. De vraag van vandaag: Wat houden die 3 contentrelaties in en met welke conceptvormen zijn ze verbonden?

Indexicaal

Indexicaal, makkelijk gezegd; verwijzend. Net zoals crossmediaal. Indexicaal valt dus onder crossmediaal. Omdat bij crossmediaal het ene medium naar een ander medium verwijst. Denk aan een website van een bepaald merk, product of serie die verwijst naar hun Facebook of Twitter. Zodra je begint met volgen krijg je alles te zien wat zei posten, alles wat jij liked of deelt krijgen jou Facebook of Twitter vrienden ook te zien. Op deze manier wordt de bekendheid van zo’n merk of product vergroot.

Iconisch

Iconisch houdt in dat de inhoud van een boodschap of verhaal het zelfde is, maar per platform is het anders verpakt. Deze contentrelatie valt onder multimedia. Waarom? Omdat het precies zo is zoals bij multimedia, het zelfde verhaal, maar dan via een ander medium. Bijvoorbeeld een game die je speelt op de computer, die kan je nu ook spelen op je telefoon via een applicatie. Het is precies dezelfde game, maar via een ander medium.

Symbolisch

Dan blijft er nog maar 1 over, symbolisch. Die valt onder transmediaal. Het gevoel en de waarde is hierbij belangrijk. Bij transmediaal is het zo dat bepaalde media een ander medium aanvullen, en hierbij jouw beeld verrijken, de waarde of het gevoel wordt groter. Aan een bepaald product wordt een bepaalde waarde gegeven, fanta, coca-cola, redbull, allemaal simpele drankjes maar omdat er zo veel reclame en media wordt gebruikt krijgen deze merken een bepaalde waarde.

Nou, weer wat geleerd! Tot de volgende keer!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s