Multi, Cross en Trans?

Standaard

Als je naar de titel kijkt denk je waarschijnelijk huh? Wat betekent het allemaal en wat moet ik me erbij voorstellen. Dat dacht ik eerst ook. Deze media zijn dus conceptvormen. Duidelijk? Nee. Laat ik het maar uitleggen.

Multimediaal houdt in dat een verhaal over verschillende platformen wordt verspreid. Vandaar ook multi, meerdere dus. Neem bijvoorbeeld Harry Potter. Je hebt de boeken maar daarnaast heb je ook nog de verfilming van de boeken. Ze vertellen hetzelfde verhaal alleen op een andere manier. Als je de films weghaalt en alleen de boeken hebt heb je alsnog hetzelfde verhaal en vice versa. Dus een verhaal, meerdere media. Ik hoop dat het al duidelijker wordt.

Crossmediaal houdt ook in dat een verhaal wordt verspreid over verschillende media alleen vullen die media de tekortkomingen van elkaar op. Klinkt verwarrend, toch? Dat is het niet. Als jij rondloopt dan zie je waarschijnlijk vaak genoeg posters van films die binnenkort in de bioscoop te zien zijn. Op die poster kan je soms een QR-code vinden die je met je telefoon scanned en dan wordt je naar de trailer gestuurd. Hierdoor zie je niet alleen de poster maar krijg je ook een beetje verhaal. Iets wat je niet had meegekregen als je alleen de poster zag. De verschillende vormen van media vullen elkaar aan.

Als laatste hebben we nog transmediaal. Hier gaat het om het feit dat elk medium een ander deel van het verhaal verteld maar bij elk medium is er wel sprake van een afgerond verhaal. Dat betekent dus dat je het boek kan lezen en een verhaal krijgt maar als je de film kijkt dan krijg je toch nog extra dingen. Dat is dan ook weer andersom. Nu wil je natuurlijk ook een voorbeeld. Neem eens The Simpsons. Natuurlijk ken je de serie, maar er is ook een film en een spel. Het gaat allemaal om dezelfde wereld en personages maar andere situaties.

Ik hoop dat deze conceptvormen allemaal een beetje duidelijker zijn geworden. Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en kom je ze echt overal tegen, er zijn zoveel verschillende voorbeelden en ze zitten allemaal gewoon in je dagelijks leven. Je hebt altijd wel iets te maken met CMD.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s