Blogpost 1 (Opdracht les 2.1)

Standaard

Hallo daar luitjes! Hebben jullie zin in een educatieve blogpost? Daar gaan we dan.

Er zijn drie  conceptvormen namelijk multimediaal, transmediaal en crossmediaal.

Multimediaal betekent dat dezelfde inhoud op verschillende platformen voorkomt.

Transmediaal betekent dat op meerdere platformen verschillende extensies van het hoofd thema/concept voorkomen waat samen iets toevoegen aan de totaalbeleving van het individu.

Crossmediaal betekent dat platformen elkaar aanvullen. Welke concept voorbeelden zijn nu overwegend multi-, trans- en crossmediaal?

 

In deze blogpost proberen wij erachter te komen welke conceptvoorbeelden overwegend multi-, trans- en crossmediaal zijn. Deze vraag kan het best worden beantwoord als wij weten welke content relaties bij welke conceptvorm passen.

Om er achter te komen wat goede voorbeelden zijn voor een concept dat of overwegend multi-, trans- of crossmediaal is is het handig eerst te kijken welke content relaties er zijn. Er zijn drie contentrelaties namelijk iconisch, indexicaal en symbolisch.

Wij gaan uit van een iconische content relatie wanneer content over verschillende kanalen een grote gelijkenis vertoont, dus overeenkomstig is. Een voorbeeld hier bij is dat de audio van een televisie reclame wordt afgespeeld op de radio. Er is sprake van een indexicale content relatie wanneer de content verwijzend van aard is. Een voorbeeld hier bij is dat op een filmposter de url voor de website staat. Hierdoor zou je de trailer en/of andere informatie te bekijken. Wij hebben het over een symbolische relatie wanneer de verschillende media-uitingen niet alleen naar elkaar verwijzen, maar ook appelleren aan een waarde die uitstijgt boven de individuele uitingen. Een voorbeeld hier bij is het drinken van een mok Espresso. Het heeft niet meer te maken met de koffie maar het is synoniem geworden voor genot en verleiding.

 

Ik heb drie voorbeelden bedacht waarbij het concept of overwegend multi-, trans- of crossmediaal is.

 

Een concept dat overwegend multimediaal is is het onlangs uitgebrachte album ‘Multiply’ (a.k.a ‘X’) van Ed Sheeran dat beschikbaar is op CD, LP, Spotify en I Tunes.

 

Een concept dat overwegend transmediaal is is Ice Age want er zijn films van maar ook computer spelletjes met nieuwe avonturen die de hoofdpersonen meemaken.

 

Een concept dat overwegend crossmediaal is de kinder-serie Spangas. Aan het eind van de uitzending kun je naar de site gaan om meer dingen over het verhaal te weten te komen wat niet op televisie wordt vertoond.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s