Blogpost 2: Content relaties

Standaard

Content relaties

Het begrip content relaties gaat over hoe de inhoud van verschillende media zich tot elkaar verhoudt.
De content relaties houden verband met de crossmediale conceptvormen zoals beschreven in de vorige blogpost: multimediaal, crossmediaal en transmediaal.
Maar welke content relaties zijn er, bij welke conceptvorm horen ze en wat houden ze in?

Er wordt gesproken over de content relatie ‘Iconisch’ wanneer de inhoud (de content) over verschillende media een grote gelijkenis vertoont. Dit komt erg veel overeen met de conceptvorm Multimedia. Een voorbeeld hiervan zijn de reclames van Mac Donalds. Iedereen kent de bekende slogan ‘I’m loving it’ wel. Je hoort en ziet deze slogan op de tv, radio, internet banners en meer. Toch blijft de inhoud van de reclame hetzelfde. Dit houdt dus in dat de conceptvorm Multimedia is, en de content relatie ‘Iconish’.

Er wordt gesproken over een indexiale contentrelatie wanneer de content via de verschillende media naar elkaar verwijst. Ze vullen elkaar aan, dit lijkt dus erg veel op de conceptvorm crossmediaal. Een voorbeeld hiervan is de NOS, na het nieuws wordt er verteld om de NOS app te downloaden. Hier kun je dan meer en extra informatie vinden. Ook wordt er verteld dat ze op facebook en twitter actief zijn, waar vragen kunnen worden gesteld aan de NOS.

Een symbolische content relatie betekent dat als er naast verwijzing ook een gevoel en/of waarde wordt gegeven aan een verhaal. De conceptvorm transmediaal heeft vaak een iconische relatie. Een voorbeeld zou bijvoorbeeld Coca-Cola kunnen zijn. Coca-cola wordt niet alleen gezien als een lekkere frisdrank, maar wordt ook geassocieerd met de slogan ‘Open happiness’ of ‘Share a coke’. Dit is een symbool geworden van Coca-Cola en geeft je een goed gevoel.

Kim Willemstein


 

Bronnen:
Boek – Hoofdstuk 3.1 – 3.4
Reader – Hoofdstuk 2.2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s