Contentre….. Say what???

Standaard

Crossmediaal, multimediaal en transmediaal de 3 conceptvormen die we in de vorige blog hadden besproken. Maar wat heeft het nou precies met contentrelaties te maken, nou dat ga ik uitleggen. Net zoals de 3 conceptvormen heb je 3 contentrelaties: indexicaal, iconisch en symbolisch. Ze leggen alle 3 een link met de conceptvormen omdat het over de inhoud gaat van verschillende media die zich met elkaar verbinden. Om er nog een beter beeld bij te krijgen leg ik het 1 voor 1 uit.

Allereerst beginnen we met indexicaal, met welke conceptvorm zou je deze kunnen koppelen? Als we terugdenken aan de vorige blog dan kunnen we deze koppelen aan crossmediaal. Maar wat is indexicaal nou precies? Het betekent dat het verwijzend is. Denk aan het voorbeeld van Spider-man met de abri en de QR code die je verwijst naar de trailer van de film of naar de website waar je meer informatie kan vinden. Het is natuurlijk niet alleen zo voor abri’s maar ook voor producten zoals aanduiding borden die laten zien waar bepaalde producten te vinden zijn in een winkel.

En dan nu iconisch, welke conceptvorm zouden we hieraan kunnen koppelen? Crossmediaal, multimediaal of transmediaal. De eerste kan het niet zijn want die hebben we al gehad, dus het is de 2de of de 3de. Natuurlijk hoort het bij 2de (multimediaal), maar waarom hoort het hier bij? Het is net zoals bij Spider-man dat er verschillende media platformen worden gebruikt met dezelfde inhoud om een boodschap over te brengen naar de doelgroep.

En tot slot symbolisch, als laatst hebben we nog 1 conceptvorm over en dat is transmediaal. Waarom? Omdat hierbij de gevoel en het vertrouwen van de doelgroep een grote rol speelt. Het is net zoals bij transmediaal dat er meerdere mediums worden ingezet om het een te versterken. Denk aan de tv serie The Walking Dead, er zijn meerdere games uitgekomen die niks te maken hebben met het verhaallijn van de tv serie maar toch ervaar je dezelfde beleving en gevoel doormiddel van een ander medium.

Hopelijk hebben jullie een beter beeld van wat contentrelaties nou precies inhoud. Bedankt voor het lezen en tot de volgende blogpost!

-Ian Loupias, CMD Student

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s