Sociaal met je telefoon? Of toch niet?

Standaard

Iets wat ik heel erg van deze tijd vind is het gebruik van sociale media en de obsessie over mobiele telefoons. Waar je ook kijkt, iedereen zit tegenwoordig op hun telefoon als ze niks te doen hebben. Op een gemiddelde dag in de trein kun je er op rekenen dat van de 30 mensen in een coupé, er zeker 20 zullen zijn die op hun telefoon bezig zijn. Dit vind ik iets dat in de afgelopen jaren een enorme trend is geworden. Je merkt het overal, in de bus of de trein. Maar zelfs zijn er mensen die op de fiets en achter het stuur niet van de telefoon af te slaan zijn. In steden waar ik vroeger altijd het gevoel had dat als ik op mn telefoon zat hij uit mn handen gestolen zou worden kan ik nu zelfs gewoon rustig erop kijken omdat iedereen dat tegenwoordig doet.
Ik vind dat deze trend een positief maar ook een zeer negatief gevoel uit. Logischerwijs is het feit dat mensen achter het stuur op hun telefoon zitten een negatief en zelfs gevaarlijk gevolg. Ik ken zelfs mensen die als de dood zijn voor alcohol drinken vlak voor ze achter het stuur gaan zitten, maar totaal geen probleem hebben om even een whatsappje te lezen op de snelweg. We zitten duidelijk in een overgang waarin het gebruik van je telefoon eigenlijk gewoon normale zaak van de wereld is. En als je niet met je telefoon bezig bent in de trein of op straat merk je al gouw dat je buiten het bootje valt als je dat voorheen deed. Het spontaan beginnen van een gesprek in het openbaar vervoer is een fenomeen dat veel minder voorkomt en eigenlijk bijna zeldzaam is geworden. Het op je telefoon zitten zend namelijk een signaal af dat je liever met rustgelaten wilt worden. Dat is ironisch aangezien het gene waar we onze telefoon het meest voor gebruiken socializen is.
Maar het is niet allemaal negatief. Het feit dat je iedereen die je kent kunt bereiken om eventjes lekker mee te praten is erg goed. Alleen is dat meestal niet hetgene waar we onze telefoons voor gebruiken. Meestal zitten we eigenlijk gewoon onze Facebook feed te refreshen in de hoop dat er iets leuks op ons pad komt. Ironisch, niet waar?
Thomas Wagteveld

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s