Wat is trendy?

Standaard

Trends, hypes en rages. Het lijkt allemaal het zelfde, maar nee lieve mensen, er zitten toch verschillen in. De vraag van vandaag: Wat zijn die verschillen? Om jullie nog slimmer te maken dan jullie al zijn, ga ik in deze blogpost jullie hier een antwoord op geven. Hierbij zoem ik in op het begrip ‘trends’.

Een hype, opeens is het daar. Kort maar krachtig, niemand ontkomt eraan. Je wordt erin gezogen, voor je het is weer weg en kijkt niemand er meer naar om. Even lijkt het heel belangrijk, maar geloof mij, dit was een illusie. Waarom het zo belangrijk leek? Dat kwam alleen maar door alle media-aandacht die deze hype kreeg.

Een hype en een rage lijken een beetje op elkaar. Het is alleen zo dat een rage kan doorgroeien in een hype. Een rage is maar voor een bepaalde periode, totdat het een grote groep bereikt heeft. Daarna is het niet meer interessant. Het komt geleidelijk op, en verdwijnt ook langzaam weer. Ook heeft tijdelijk een grote vraag, omdat iedereen het opeens moet hebben. Want wat als je de nieuwe rage niet hebt? Dan hoor je er niet bij, toch?

Een trend is een ontwikkeling. “Komt uit het verleden, is gezien in het heden en heeft invloed op de toekomst.” Wist je dat het mogelijk is om te voorspellen wat de volgende trend wordt? Dit wordt gedaan door ‘trend watching’. Een trend duurt altijd langer dan een seizoen, en komt soms weer terug. Wordt er gesproken over een korte trend? Dan wordt deze een micro-trend genoemd. Is het een hele grote en langdurige trend op maatschappelijk niveau, dan wordt dit een mega-trend genoemd. Zit het een beetje tussen micro en mega in en staat de consument centraal, dan noemen we het een maxi-trend.

Voorbeelden van trends zijn jeugdculturen en subculturen. Ze hebben altijd al bestaan, hebben invloed op elkaar en veranderen ook weer na een aantal jaren. Van de rock and roll naar de hippies, van de hippies naar de soul en van de soul weer naar de punk. Allemaal waren het trends. Ze hadden hun eigen kleding stijl, muziek stijl, eigen ideeën en een eigen levensstijl. Ook nu zie je nog sporen van deze jeugd- en subculturen. Kijk maar een om je heen. Welke kleding droegen de hippies? Wat voor muziek werd er geluisterd in de tijd van punk? Zie jij gelijkenissen met het hier en nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s