Standaard

Jemig! Rot app! Vandaag was het weer zo’n dag, internetbankieren van de ING faalt. Nu heb ik het geluk bij een ongeluk dat ik redelijk ziek op bed lig, maar stel het is je vrije zaterdag en je wil even flink gaan shoppen met je spaargeld, mooi rot!

In dit blog gaan we het hier over hebben, namelijk usability.

Usability is een term die al vrij voor zich zelf spreekt. Het gaat hierbij om de gebruiksvriendelijkheid van een product of een medium. Wanneer je internetbankieren wil checken en het blijkt dat je er niet op kan komen is dat erg rot. Helemaal wanneer er wordt aangegeven dat deze binnen enkele uren wordt gemaakt maar de app het na een complete dag nog steeds niet doet. Natuurlijk is de goede of slechte usability niet te bepalen na een voorval. Maar wanneer zich dit herhaalt spreken we wel degelijk over een slechte gebruiksvriendelijkheid.

Om helemaal door te krijgen wat deze term precies inhoudt gaan we naar een ander voorbeeld. Het is halverwege maart en langzamerhand worden de line-ups van de festivals weer bekend. Omdat je momenteel enorm met geld kan smijten besluiten je direct wat kaartjes aan te schaffen. Op Facebook lees je over de kaart verkoop en drukt op de link van het evenement waar de kaarten te koop zouden moeten zijn. Eenmaal op die link gedrukt kom je op de algemenen site van het evenement en kan je niets over kaart verkoop vinden. Enorm leuk al die foto’s en filmpjes van vorig jaar, maar daar heb ik nu even niets aan! Gefrustreerd ga je op zoek op Google ‘ Kaartjes kopen festival x ‘ ja hoor, daar is die, de paylogic site! Deze flauwekul heeft je in totaal meer tijd gekost dan nodig zou zijn, we spreken hier dus over een niet gebruik vriendelijke site.

Voor bedrijven is de usability enorm belangrijk. Wanneer de klant teveel stappen moet doorlopen om iets aan te schaffen of te bekijken haken zij af. En wanneer een klant afhaakt omdat het te ingewikkeld is ben je deze klant zo goed als kwijt. Super zonde want in dit prachtige 2014 is het een koud kunstje iets gebruiksvriendelijk te maken. Usability telt natuurlijk niet alleen onder webpagina’s, hier wordt ook op ingezoomd bij het maken van nieuwe apparatuur.

Stel je komt uit school en moet snel een verslag typen voor school. Beetje rot toch als je deze eerst vier keer aan en uit moet zetten voordat het functioneert?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s