Zwarte Piet is niet racistisch!!

Standaard

Hallo allemaal! Deze keer ga ik het over usability en relevantie hebben.
Herinneren jullie het je nog? Vorig jaar rond september-oktober was het weer zo ver. De donkere bevolking van het land begon weer met ophef over het sinterklaas feest. Zwarte Piet zou racistisch zijn. In reactie hierop kwam er eigenlijk een beetje een opstand van het Nederlandse volk. Het volk vond dat het onzin was en dat zwarte piet juist geen racistisch stereotype is.
Eén van de reacties hierop was dus de pietitie. Dit was een Facebook pagina waarop men de pagina kon liken om hun steun te laten zien tegen het feit dat zwarte piet racistisch is. Binnen een week behaalde de pagina bijna 2 miljoen likes.
Usability is eigenlijk simpel gezegd hoe makkelijk het is om je concept of je product te gebruiken. Stel je moet 20 ingewikkelde handelingen plegen om het toilet door te trekken? Dan is de usability erg slecht. Hoef ik alleen maar een knopje in te drukken? Dan is het erg simpel en de usability dus erg goed. Relevantie is hoe erg relevant het concept of product is op de huidige situatie. Een demonstratie tegen Hitler is op dit moment niet relevant. Een demonstratie tegen het geweld dat ISIS nu uitvoert is dat wel.
Dit concept is erg simpel op beide vlakken. Zowel de relevantie als de usability zijn erg goed. Ten eerste was de pagina gestart toen de discussie opwaaide. Als het voor de discussie of erna kwam had het lang niet zoveel likes gekregen omdat niemand zich er dan meer mee bezig hield.
De usability is ook goed. Niet perfect, maar wel goed. Want in principe kon iedereen de pagina met één klik liken, erg gebruiksvriendelijk dus. Maar dat is ook weer een klein minpuntje. De pagina was alleen maar relevant voor de mensen die dus een Facebook account hebben. Waarschijnlijk hadden veel meer mensen de petitie kunnen tekenen. Maar ik denk dat Facebook de beste optie was.
Al met al. Het was een goed en simpel concept die zowel een goede relevantie kende als een erg goede usability.

Thomas Wagteveld

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s