Usability

Standaard

We zijn alweer aangekomen bij mijn laatste blogpost! En deze keer gaan we het hebben over usability. Usability is ook wel de gebruiksvriendelijkheid van een product. Het product moet aan bepaalde eisen voldoen. Usability van een product wordt bepaald door:

  • Effectiviteit: mate waarin gebruiker in staat is het doel te bereiken.
  • Efficiëntie: de mate van inspanning om een doel te bereiken (hoe minder hoe beter).
  • Tevredenheid: heeft de bezoeker een prettige ervaring(zonder frustratie).

Een voorbeeld van usability zijn de zelfscanners bij de supermarkt. Normaal loop je door de winkel, leg je de boodschappen in je mandje, vervolgens op de band en daarna pak je ze weer in, maar met een zelfscanner kan je de producten zelf scannen en vervolgens al meteen netjes inpakken. Een zelfscanner is ook helemaal niet moeilijk om te gebruiken. Er zit een grote knop op die je moet indrukken als je een product gaat scannen en vervolgens verschijnt het product op het scherm met de prijs. Op deze manier kan je ook heel makkelijk bijhouden hoeveel je uitgeeft. Als je bij de kassa aankomt leg je de zelfscanner op de band en hoef je uiteindelijk alleen nog maar te betalen. Dit is erg handig omdat op deze manier de rijen bij de kassa korter worden en je hoeft bij de kassa niet meer te haasten met inpakken. De usability van een zelfscanner is dus erg goed.

Ik hoop dat voor jullie duidelijk is geworden wat usability betekend en dat jullie met plezier al mijn blogposts hebben gelezen! Ook hoop ik dat jullie er iets van hebben geleerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s