Groep 1: Harry Potter en de kracht van de media

Standaard

Deze blogpost gaat over Harry Potter in de media en conceptvormen. Het verhaal over de jongen die bleef leven is bekend over de hele wereld en begon allemaal in 1990 toen Joanne “Jo” Rowling zich in een trein bevond van Manchester naar Londen. J. K. Rowling kreeg haar eerste ideeën over Harry Potter in 1990. Pas in 1995 was het manuscript van J. K. Rowling’s eerste boek van de reeks af en in 1997 kwam het boek uit. Het heette Harry Potter and the Philosophers Stone. J. K. Rowling bleef na haar eerste boek door schrijven, met als eindresultaat een 5 delige serie boeken. Het bleef echter niet bij de boeken want in 2001 kwam de verfilming van het eerste boek uit. Alle boeken zijn uiteindelijk verfilmd.

Het boek en de films zijn niet de enige media waar Harry Potter te vinden is. Ook zijn er verschillende games uitgebracht. Nintendo, Playstation en etc. voor alle spelcomputers is wel een game van Harry Potter te vinden. Niet alleen op spelcomputers kan je met Harry Potter spelen. Ook voor kinderen is er verschillend speelgoed te vinden, denk aan Lego.

Harry Potter is ook actief op het internet. Het is te vinden op Facebook, Twitter en ze hebben verschillende fan pagina’s. Ook zijn er verschillende websites voor jong en oud, met nieuwtjes en alles wat met Harry Potter te maken heeft. Op Google Streetview kan je zelfs door de straten van de Warner Bros lopen. Hier is zijn de films van Harry Potter opgenomen.

Op YouTube is ook heel veel te vinden. Filmpjes over de karakters, top 10 scenes, interviews met de acteurs, bloopers en noem maar op.

In verschillende tijdschrifsten is Harry Potter ook te vinden. Je ziet Harry met zijn vrienden wel een op de cover van een tijdschrift verschijnen, of er is een poster van ze te vinden. En ook zijn er ontzettend veel apps te vinden. Spelletjes, een quiz, zaklamp en nieuwtjes. Je kan het zo gek niet verzinnen of er is wel een app voor ontworpen.

De podcast is een soort radio programma op internet. Je kunt dit beluisteren op het internet. Harry Potter heeft ook een podcast. Ze noemen dit ook wel een pottercast.  Op Itunes kun je  de inmiddels 276 pottercast bekijken. De pottercasts hebben inmiddels 810 ratings. Ze worden gemiddeld met een 4,5 ster beloond.

Nu gaan we het hebben over pottermore. Wat is pottermore en ik laat wat sfeerbeelden zien die je kunt bekijken. Pottermore is eigenlijk gewoon een site waarbij je je beleving kan verrijken van het Harry Potter verhaal. Je kan scenes uitpluizen. Maar je ook meer leren over de schrijver zelf. En je kan ook ebooks en luisterboeken bestellen via de pottermore shop. Kortom genoeg te vinden op deze site! Hier is een filmpje over een sfeerimpressie van deze site: https://www.youtube.com/watch?v=G6pKuQli7OI

In het Amerikaanse attractiepark Islands of Adventure hebben ze een gebied gemaakt waarin Harry Potter centraal staat. Het dorpje Zweinveld en de school Zweinstein zijn in dit gedeelte van het attractiepark nagebouwd en er lopen verschillende personages uit het verhaal rond. de bezoekers van het park kunnen meedoen aan Zwerkbalwedstrijden, toverlessen en kunnen winkelen in de winkels van Zweinveld.

Dit waren verschillende media waarin het merk Harry Potter te vinden is. Maar wat is dan de dominante conceptvorm? De dominante conceptvorm is transmediaal, bij elk medium een afgerond verhaal maar als je overstapt op een ander medium verrijk je je beleving. Het begon allemaal met de boeken van J. K. Rowling. Deze boeken zijn verfilmd maar het blijft het zelfde verhaal alleen dan verteld met beelden. Zou je de films niet hebben gekeken maar wel de boeken hebben gelezen mis je dus niks. Zou je de films wel gaan kijken, is dat alleen een verrijking van je beleving. Op deze manier hebben ze een enorm publiek kunnen bereiken en is het ontzettend bekent geworden.

Welk medium binnen Harry Potter vinden jullie het meest transmediaal en waarom?

Door groep 1:

Rosalie Ywema

Tess Luijckx

Evelien van der Cammen

Annebel Hessing

Ofra Broers

Lynn Eeftink

Jeanne Rozema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s