Meer usable, less fun

Standaard

Usability is gebruiksvriendelijkheid. Iets is gebruiksvriendelijk wanneer een gebruiker van een product, het effectief, efficiënt en naar tevredenheid kan gebruiken. Zo’n product kan bijvoorbeeld een website, object, auto of een programma zijn. Het is een engels woord die wij zo hebben over genomen en in de communicatie ook gebruiken. Het is ontzettend belangrijk, zonder de juiste gebruiksvriendelijkheid kan je niet de gewenste doelgroep en/of omzet genereren. Men heeft er dan al snel geen zin meer in.

In usabilityland kan tegenwoordig de gebruikersvriendelijkheid een site maken of kraken. Een niet gebruikersvriendelijke site vraagt onnodig veel handelingen en denkwerk van bezoekers. Gevolg: frustratie en mensen die afhaken. Kan zo’n dergelijke site dan toch populair zijn? Ja, kijk maar naar het succes van Facebook. Facebook is wereldwijd een van de populairste websites. Volgens een onderzoek is vastgesteld dat de site er op achteruit gaat als de usability zou worden verbeterd: “The site would be less fun.”, aldus Hart. En dat gebeurt zo nu en dan, je hoort iedereen er meteen over praten. Mensen houden niet van verandering, dat vraagt veel van ze.

De vergelijking met Apple iPhone en Android is dat Apple gebruikers meer usability hebben maar Android gebruikers hebben meer features. De gebruiksvriendelijkheid is bij Apple steeds hetzelfde kijk maar naar de verschillende iPhone’s. En ze zijn nog steeds marktleider met hun product.

De gebruiksvriendelijkheid kan het dus maken of kraken. Het is ook niet zomaar iets, het is heel belangrijk in de communicatie wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s