Usability

Standaard

Vandaag gaan we het hebben over usability. Wat betekent het? Hoe bepaal je usability en een voorbeeld.

Wat is usability? Usability is de gebruiksvriendelijkheid van een website, software of product. Dit is bepalend voor hoe makkelijk de gebruiker de informatie kan vinden en bijvoorbeeld als je een product wilt kopen. De totale ervaring van een bezoek aan een site of het gebruik van een product of dienst wordt aangeduid met gebruikservaring of beter gezegd user experience.

Dus even makkelijk gezegd is het vooral belangrijk dat het gebruiksvriendelijk is. Het moet makkelijk in gebruik zijn maar je moet het ook makkelijk kunnen doen. Geen ingewikkelde doorverwijzingen naar overal. Maar te zorgen dat jong, oud iedereen er mee om kan gaan.

Hoe bepaal je dat iets gebruiksvriendelijk is. Er worden diverse aspecten onderzocht.

De eerste is efficiëntie. Dit is eigenlijk makkelijk gezegd hoe lang de gebruiker erover doet om een taak uit te voeren. Een voorbeeld is dat je niet op teveel dingen moet klikken om bijvoorbeeld iets te willen bestellen bij een online shop.

Een ander aspect is effectiviteit. Met effectiviteit bedoelen we hoeveel fouten worden er gemaakt door de gebruikers. Hoe goed kan de gebruiker zijn doel bereiken.

De derde aspect is onthoudbaarheid. Dit betekent hoeveel de gebruiker kan onthouden. Als er veel stappen zijn dan is de gebruiker bij het volgende bezoek aan de website weer een tijdje aan het zoeken voor dat die het heeft gevonden.

En dan nu het laatste aspect. Dit is de emotionele reactie. Eigenlijk zegt het woord het al hoe voel je je na het gebruik of na het doen van een bepaalde taak.

Nu als laatste heb ik een voorbeeld. Dit voorbeeld is internetbankieren. Alles word heel duidelijk beschreven en iedereen kan hier wel mee omgaan. Alles wordt stap voor stap uitgelegd en als je iets niet snapt dan kun je vragen stellen.

Ik hoop dat duidelijk is geworden wat usability is!

Bron: http://webbl.nl/website-ontwikkelen/realiseren/website-testen/usability-testen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s