Usability

Standaard

Stel je eens een product voor waarvan je geen idee hebt wat je er mee aan moet. Je weet niet waar het voor dient en hoe je het moet gebruiken. Er zit wel een handleiding bij, maar die is zo uitgebreid dat je bij voorbaat al afhaakt. Zo een product leidt tot frustraties en irritaties, en daarom gooi je het maar snel weg. De producent van dit product heeft duidelijk niet gedacht aan usability, oftewel; gebruiksvriendelijkheid. Usability is een heel belangrijke term als je een product levert. Snapt de gebruiker meteen wat er verwacht wordt van hem/haar? Ziet de gebruiker meteen waar hij/zij moet zijn om bepaalde informatie te verkrijgen?

Vooral bij websites of applicaties is het belangrijk dat deze gebruiksvriendelijk zijn. Ik zal een voorbeeld geven. Het intranet van de HU is niet bepaald gebruiksvriendelijk. Het is vrij onoverzichtelijk en soms onlogisch ingedeeld. Het vereist uitleg om het te gebruiken, en is daarom niet erg intuïtief. Als je als buitenstaander iets moet zoeken op het intranet, zullen de frustraties hoog oplopen. Maar bijvoorbeeld je inbox voor mail is weer wel gebruiksvriendelijk. In één oogopslag zie je waar je aan toe bent, wat er van je verwacht wordt. Je hoeft niet te zoeken naar de button om een nieuwe mail op te stellen, je hoeft niet te zoeken naar het mapje met verzonden items, alles is heel overzichtelijk. Bij veel mailprogramma’s is usability goed toegepast.

Het is dus van belang dat bij het maken van een product goed wordt gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid ervan. Laat je product van tevoren testen door buitenstaanders en ga met de feedback opnieuw aan de slag! Zo wordt jouw product gebruiksvriendelijk en gewild!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s