Groep 2: Mad Men

Standaard

Daar zijn we weer, maar vandaag met een bijzondere blog post. We moeten namelijk met onze groep bloggen en presenteren over de serie Mad Men. Mad Men is een Amerikaanse dramaserie over de levens, liefdes en ambities van een groep competitieve mannen en vrouwen die bij een reclame bureau werken in de jaren 60. De serie is geschreven door de Amerikaanse Matthew Weiner en heeft op het moment zeven seizoenen. De serie heeft 62 prijzen gewonnen, kreeg 206 nominaties in verschillende award-shows en heeft een IMDd score van 8.7.

Maar naast de tv-serie is er nog meer Mad Men voor de Mad Men en Women die geen genoeg kunnen krijgen. Om te beginnen is er een applicatie verkrijgbaar in de App Store van Apple waarop je verschillende recepten voor cocktails kunt vinden. Daarnaast is er ook een Mad Men website waar je verschillende Mad Men activiteiten kunt doen. Waaronder een dress-up game, een persoonlijkheidstest en een job interview. De dress-up game is een simpele interactieve applicatie waarin je een personage maakt dat dan in de stijl en omgeving van de Mad Men serie wordt weer gegeven, vervolgens kun je dit personage delen via Twitter, Facebook, Tumblr, Pintrest en Instagram. Vervolgens is er de persoonlijkheidstest waarin je aan de hand van een aantal vragen achter komt op welk personage uit de serie je het meest lijkt. In het job interview kun je aan de hand van zeven vragen zien welke functie jij bij het reclamebureau aan zou kunnen nemen. Verder zijn er nog diverse quizzen te vinden op de site die allemaal de diehard fans van de serie aanspreken.

Gek genoeg wordt er niet veel naar de andere onderdelen verwezen. Kijk je de serie dan wordt er niet verwezen naar de website, de app of de games. Andersom ook niet. Mad Men is dus niet indexicaal. Maar op elk platform wordt ook niet hetzelfde verhaal verteld zoals een boek en film die eigenlijk gewoon hetzelfde zijn. Du het is ook niet iconisch. Maar wat is het dan wel? Aangezien alle onderdelen van dit concept los gezien of gedaan kunnen worden, en ze dus allemaal los een geheel eigen verhaal vertellen is Mad Men symbolisch. Alle verschillende onderdelen zijn toevoegingen op de basis, maar je bent niet verplicht om de games te spelen om de tv-serie nog te snappen. Het is dus alleen een verrijking. Dit betekend dus ook dat Mad Men een transmediaal concept is. Wel zijn er veel mogelijkheden om dingen te delen via social media. Zoals de uitslag van het job interview en de dress-up game.

Hadden jullie ooit van Mad Men gehoord voordat jullie deze blog lazen? Wat vinden jullie van het concept zover als jullie nu gelezen hebben?

MadMen-conceptGroep 2:

Ryhlana Haagen,

Lexanne Sluijter,

Kim van Veldhuijzen,

Thomas Wagteveld,

Kim Willemstein.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s