Het laatste nieuws

Standaard

Het is half 8 en het nieuws begint. Iedereen maakt gehaast de afwas af en zet alvast een kop koffie om mee te nemen naar de bank. Je hoort het deuntje al opkomen en wacht geduldig af op het nieuws van vandaag. Een belangrijk moment, want wie weet wat er nu weer is gebeurd.

Het begrip relevantie speelt hierbij een grote rol. Relevantie heeft namelijk te maken met belangrijke zaken. Het betekent hetzelfde als essentieel. Wat belangrijk is kan van persoon tot persoon verschillen, want niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk.

Relevantie in crossmedia heeft een bepaalde betekenis naast het essentieel zijn. De juiste boodschap moet op het juiste moment worden overgebracht. Deze boodschap wordt dan door middel van het juiste middel of kanaal verspreid en zo bereik je uiteindelijk relevantie.

Een voorbeeld hiervan heb ik toevallig vorige week gepresenteerd. De periode waarin Nederland te horen kreeg dat Beatrix af zou treden, kwam niet erg als een verassing aan. We wisten dat Willem Alexander het ooit over zou nemen. Het is helaas wel altijd erg moeilijk om het vertrouwen van het land te winnen. Daarom was er heel slim een actie opgezet. Er werd een Facebook pagina aangemaakt waar mensen foto’s naar konden sturen. Dit waren foto’s van Willem Alexander met een gephotoshopte baard, want zonder baard geen koning! Dit was ook de titel van de actie op dat moment. Iedereen stuurde de raarste foto’s en begon langzamerhand Willem meer als een koning te zien, want zeg nou eerlijk…. elke koning die we tot nu toe kennen heeft een baard of niet soms?

Deze foto’s die werden verspreid via Facebook, veranderden al snel in een hype. De hype ‘Zonder baard geen koning’ , was erg relevant, omdat de boodschap precies op het juiste tijdstip verspreid werd en via het juiste middel. Het zou geen zin hebben gehad als deze hype ontstond voordat Beatrix besloot af te treden, want dan zou het niet relevant zijn. Sterker nog, dan zal het niet eens een hype geworden zijn waarschijnlijk.

Zo zie je dus maar weer. Plaats, tijd en de manier waarop kan alles bepalend zijn voor hoe een idee uitpakt. Knoop dat goed in je oren, want dit zijn de laatste wijze woorden die ik voorlopig uitspreek. Ik ben Shiri Peters, CMD student op de HU en dit was het nieuws voor vandaag.

Nog een fijne nacht toegewenst met weinig slaap.

Shiri Peters, CMD student.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s