Co-creatie

Standaard

Deze blogpost wil ik het hebben over co-creatie. Zoals de term misschien al laat doorschemeren, het gaat hier over het corporatief creëren van dingen. De term houdt in dat het bedrijf de klant mee laat werken aan bijvoorbeeld de content of design van een product of dienst.

Co-creatie is een leuke tool om te gebruiken. Het enthousiasmeert de klant en het schept een bepaalde band. De klant vindt het leuk om mee te werken aan bepaalde content of uiterlijk, omdat er dan iets van hem- of haarzelf in het product zit. Ik speel zelf in een band en wij hebben ook een keer onze fans laten co-creëren. We merkten onmiddellijk dat de fans enthousiast werden. Wij hadden onze volgers op Facebook gevraagd hoe wij de cover van onze toenmalige nieuwe single zouden vormgeven. We hebben ze een aantal opties gegeven waaruit ze konden kiezen. Het bericht is ons best gelezen en geziene bericht op Facebook geworden en veel mensen keken uit naar het uiteindelijke resultaat. Dit is heel goed voor het imago van de band geweest en voor de release van onze nieuwe single toen. Veel mensen zaten op het resultaat te wachten. Dus toen hij eenmaal uitkwam hadden we een flinke schare fans die hem met open armen ontvingen!

Een bekender goed voorbeeld van co-creatie is Phoneblocks. Misschien hebben jullie weleens van Phoneblocks gehoord. Phoneblocks is een initiatief van een Nederlandse ondernemer, die een telefoon wilde creëren waar iedereen zijn eigen custom telefoon van kon maken. Het idee is een telefoon die bestaat uit tientallen losse en vervangbare onderdelen. De gebruiker kan elk onderdeel vervangen of inruilen naar wens. Een groter scherm, betere speakers, groter geheugen, betere camera, alles kan vervangen worden op de telefoon. De producent levert in dit geval de materialen aan de klant en die klant maakt er zijn eigen product van. Als ik eerlijk mag zijn, een geniaal concept! Laten we hopen dat het van de grond komt!

Tot zover deze post over co-creatie. Ik hoop dat ik jullie met de voorbeelden en uitleg die ik heb gegeven iets meer heb bijgebracht over co-creatie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s