Contentrelaties

Standaard

Elk medium heeft content en elke content heeft een bepaalde relatie tot andere content. We hebben drie verschillende relaties. We hebben de iconische relatie, indexicale relatie en de symbolische relatie. Hele dure woorden, maar ik zal even gaan uitleggen wat deze drie relaties nu precies inhouden.

Wat is een iconische relatie? De iconische relatie houdt in dat alle content die verspreid is over verschillende media, hetzelfde is. Deze relatie hangt dus vast aan de multimediale conceptvorm. De inhoud van elk medium is gelijk, maar er wordt wel gebruik gemaakt van verschillende media. Hier kun je weer het voorbeeld gebruiken van de NOS, die ik in mijn vorige blogpost over conceptvormen ook gaf. De content is in dit geval een nieuwsbericht. Het nieuwsbericht op de radio, heeft dezelfde inhoud als op de website. Ook wordt er aandacht besteed aan het nieuwsbericht op het journaal, met weer dezelfde inhoud. Daarnaast wordt er een bericht geplaatst op de app, die weer dezelfde content bevat.

Als tweede de indexicale relatie. De indexicale relatie wil zeggen dat bij elk medium verwezen wordt naar een volgend medium. De content op de verschillende media vult elkaar aan en ondersteund elkaar. Deze relatie gaat dus vaak samen met de crossmediale conceptvorm. Een voorbeeld hiervan is Life 4 You. Life 4 You is een kookprogramma waarin twee mensen live gerechten maken. Het hele gerecht wordt uitgelegd, maar het gehele recept is dan te vinden op de website. Hier wordt ook naar verwezen in het programma. Ook kun je bepaalde gadgets kopen, die dan weer in een webwinkel staan waar naar wordt verwezen.

Als laatste de symbolische relatie. Deze hoort bij de transmediale conceptvorm. Bij deze relatie verwijst de content naar elkaar, maar vult elkaar ook aan. Als men alle media bij elkaar neemt, ziet men het grote plaatje, het complete verhaal. Deze symbolische relatie zie je heel erg, zoals ik in mijn vorige blog bij transmediaal schreef, bij films. Vaak bestaat er van een film een game, een boek en verschillende gadgets. Al deze media vullen elkaar aan en maken het tot een compleet verhaal.

Tot zover de content-relaties. Ik hoop dat ik jullie een beetje meer informatie heb kunnen geven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s